Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Τροφές για να θωρακιστούμε κατά της νέας γρίπης Α Η1Ν1

Οι διάφορες θρεπτικές ουσίες της διατροφής είναι σε θέση να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Για την πρώτη αυτή γραμμή άμυνας του οργανισμού πολύτιμη ενίσχυση προσφέρουν τα ακόλουθα: το κοτόπουλο, το ασπράδι του αυγού που είναι καθαρό λεύκωμα, το ψάρι που περιέχει Ω3, Ω6 και Ω7 λιπαρά οξέα, το γάλα, το ελαιόλαδο που περιέχει μεγάλες ποσότητες ελευρωπαϊνης, ο ηλιόσπορος, τα μανιτάρια, και η σπιρουλίνα που περιέχει 70% πρωτεϊνη. Για την προσπόριση του οργανισμού με βιταμίνη Α που ενισχύει την λειτουργία και την ανθεκτικότητα των αναπνευστικών βλενογόνων, τα ακόλουθα λαχανικά και φρούτα συμβάλουν θετικά: Καρότα, μπρόκολο, σπανάκι, άσπρο και κόκκινο λάχανο, αχλάδια, ακτινίδια, μάνγκο, σπιρουλίνα.Λόγω του ότι η βιταμίνη C παίζει σπουδαίο ρόλο στην ενεργοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων που επιτίθενται εναντίον των ιών και τους καταστρέφουν, αλλά και λόγω του ότι η βιταμίνη C δεν μπορεί ούτε να συντεθεί ούτε και να αποθηκευτεί στο ανθρώπινο σώμα, είναι σημαντικό καθημερινά να λαμβάνουμε στη διατροφή μας τρόφές πλούσιες σε βιταμίνη C , η οποία, από την άλλη, έχει δικές της αντιικές ιδιότητες, λόγω κυρίως της αντιοξειδωτικής της δράσης. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι: Όλα τα εσπεριδοειδή, ταδιάφορα μούρα, τα μάνγκο, τα ακτινίδια, τα παπάγια, τα ακτινίδια, τα μπρόκολα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι πράσινες πιπεριές και η σπιρουλίνα.Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικό στοιχείο,για να απορροφηθεί καλύτερα χρειάζεται την βοήθεια της βιταμίνης C, και υπάρχει στα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, το βοδινό και το μοσχαρίσιο κρέας και στον ηλιόσπορό.Ο σελήνιο είναι μία από τις κορυφαίες αντιοξειδωτικές ουσίεςβρίσκεται στα περισσότερα τρόφιμα. Πολύ καλές πηγές σεληνίου αποτελούν τα καρύδια (κυρίως τα καρύδια Βραζιλίας), τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα εντόσθια (νεφρά και συκώτι) το κρέας και τη σπιρουλίνα. Τα δημητριακά, τα λαχανικά και άλλα φυτά περιέχουν σελήνιο, Ο σίδηρος είναι σημαντικό στοιχείο για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Βρίσκεται στα κάτωθι τρόφιμα: Κόκκινο Κρέας, όσπρια (κυρίως φακές), σπανάκι, μπρόκολο, Λαχ. Βρυξελλών, Οστρακοειδή, ξηροί καρποί, σπιρουλίνα, κλπ. Όπως και στον ψευδάργυρο, για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, απαιτείται η συνδρομή της βιταμίνης C

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου