Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Πράξη ευθύνης......

Του Ευάνθη Γκόγκουλη στην sportday


Κάθε φορά που οι οπαδοί των υποτιθέμενων μεγάλων ομάδων της Αθήνας θέλουν να μειώσουν τον Πανιώνιο, καταφεύγουν στη φράση «ομάδα γειτονιάς». Ψυχολόγος δεν είμαι για να καταλάβω γιατί οι Παναθηναϊκοί, οι Ολυμπιακοί ή οι ΑΕΚτζήδες μπορεί να αισθάνονται «ανώτεροι» ξεστομίζοντας αυτήν τη φράση. Αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχουν Πανιώνιοι που προσβάλλονται όταν την ακούνε!

Και δεν το δέχομαι επειδή αν υπάρχει ένας λόγος που ο Πανιώνιος έχει καταφέρει να επιβιώσει τόσα χρόνια, χωρίς σπουδαίες διακρίσεις, χωρίς λεφτάδες προέδρους, με λίγο κόσμο και ελάχιστη προβολή από τον Τύπο, είναι αυτός ακριβώς. Το οικογενειακό κλίμα που υπάρχει στους κόλπους του και η στενή σχέση της ομάδας με τη Νέα Σμύρνη και τους κατοίκους της. Μία σχέση που μπορεί να φαίνεται αλλόκοτη ή (στην καλύτερη) ρομαντική για τους «απ' έξω», εκείνους που θεωρούν σπουδαίο μέγεθος μόνο ό,τι υπερβαίνει τα στενά σύνορα μιας πόλης, μιας γειτονιάς. Η σχέση αυτή, όμως, θα βάζει λάδι στο καντήλι, κάθε φορά που η φλόγα θα κινδυνεύει να σβήσει. Μία σχέση η οποία δεν τονώθηκε με αμέτρητους τίτλους και διακρίσεις, όπως συμβαίνει στις υποτιθέμενες μεγάλες ομάδες, αλλά μέσα από δύσκολες στιγμές που έκαναν κάθε φίλο του Πανιωνίου να νιώσει την ομάδα του όχι μία απλή ασχολία, αλλά κομμάτι της ζωής του.

Θυμάμαι, μικρό παιδάκι ακόμα, τον έρανο των φιλάθλων το '84 για την πενταετία του Σαραβάκου και την ελπίδα μου ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αρκετό για να τον κρατήσει στον Πανιώνιο. Θυμάμαι επίσης ότι το '88 (ή '89 ήταν;), μες στην παιδική μου αφέλεια, είχα μαζέψει κρυφά πεντακόσιες δραχμές με σκοπό να πάω να τις καταθέσω στον έρανο που και τότε είχε οργανώσει ο κόσμος, μπας και πληρωθούν οι παίκτες και κατέβουν να παίξουν στους αγώνες. Θα θυμάμαι για πάντα και όσα συνέβησαν την περασμένη Τετάρτη. Τη συνάθροιση οπαδών που εξελίχθηκε σε συλλαλητήριο κατά της πώλησης στον Ψωμιάδη, χωρίς πολυήμερη οργάνωση και προβολή από τα ΜΜΕ. Μόνο από κουβέντες που διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα στα στέκια της πλατείας ή μέσω του διαδικτύου.

Για έναν κόσμο που είναι περήφανος όχι τόσο για τις επιτυχίες της ομάδας του, αλλά για τις κακουχίες που έχει περάσει, αυτό που έγινε την Τετάρτη δεν ήταν πράξη αντίστασης. Ήταν μία πράξη ευθύνης. Προς τον σύλλογο, μα, πάνω απ' όλα προς τους ίδιους τους τους εαυτούς. Η σκέψη και μόνο ότι ένας «ξένος» και μάλιστα όχι με την καλύτερη φήμη, βρισκόταν προ των πυλών, ενεργοποίησε αυτά τα «οικογενειακά» αντανακλαστικά για τα οποία γράφουμε και πιο πάνω. Δεν ήταν ένα απλό επιχειρηματικό «νταραβέρι». Έμοιαζε με την προσπάθεια κάποιου να εισβάλει στο φτωχικό σου, ακόμα και με καλές -φαινομενικά- προθέσεις. Οι Πανιώνιοι δεν έβαλαν στο «ζύγι» τα πρόσκαιρα οφέλη που μπορεί να είχε η ομάδα τους από αυτήν την ιστορία ούτε φοβήθηκαν τον υποβιβασμό, ο οποίος θεωρητικά απομακρυνόταν με (κρυφό, έστω) αφεντικό τον Ψωμιάδη. Όπως κάθε πραγματική οικογένεια, επέλεξαν να πολεμήσουν το «θεριό» μόνοι τους. Με ελαφρύτερο «οπλισμό» ίσως, αλλά με αξιοπρέπεια. Και αυτό από μόνο του συνιστά επιτυχία, όχι η αποφυγή ενός υποβιβασμού ή μία καλή πορεία στο πρωτάθλημα. Αυτά είναι για τους άλλους.

Φυσικά, οι φίλοι του Πανιωνίου γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους ότι την Τετάρτη κέρδισαν απλώς μία μάχη. Ο «πόλεμος» συνεχίζεται και θα συνεχίζεται όχι μέχρι να σωθεί η ομάδα, αλλά εσαεί. Η ενασχόληση με τον Πανιώνιο, άλλωστε, μοιάζει με την ίδια ζωή, κομμάτι της οποίας είναι άλλωστε η ομάδα για κάθε έναν που έχει ταχθεί να την υποστηρίζει. Ενας κακοτράχαλος ανήφορος, μία διαρκής πάλη με τον κίνδυνο (για να δανειστούμε και κάτι από τον μεγάλο Νίκο Καζαντζάκη). Για τους πολλούς, η αναμέτρηση με τόσο δυνατούς «αντιπάλους» το πιθανότερο είναι να προκαλεί φόβο. Για τους Πανιώνιους, είναι απλά ένα ακόμα εμπόδιο στον καθημερινό αγώνα τους.

3 σχόλια:

  1. Εξαιρευικο δεν ξερω ποιος εισαι αλλα αυτο το κειμενο μιλησε στην καρδια μου.Αυτο κυριοι ειναι ο Πανιωνιος.Στην πραγματικοτητα γι αυτους τους λογους ειμαστε Πανιωνιοι. Μπραβο φιλε τρελλοπανιωνιε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κανεις δεν μπορει να καταλαβει τι ειναι για μας ο Πανιωνιος... το αρθρο ειναι της sporday αλλα ηταν τοσο δυνατο που επρεπε να το ανεβασω και εγω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://pantherskastoria.blogspot.com μια καινουργια δυναμη της ομαδας μας... καλη αρχη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή