Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΦΥΤΩΡΙΟ ΑΣΤΕΡΩΝ


Η ιστορία των μετακινήσεων ποδοσφαιριστών του Πανιωνίου προς τις τρεις ομάδες, που είχαν δημιουργήσει τον «συνεταιρισμό» του ΠΟΚ, αρχίζει προτού ακόμη καθιερωθεί το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Το πρώτο κεφάλαιο είχε ως πρωταγωνιστή τον Κώστα Νεστορίδη, ο οποίος το 1955 εκμεταλλεύεται τις ευεργετικές ρυθμίσεις της ΕΠΟ για τις μεγάλες ομάδες και υπογράφει στην ΑΕΚ. Εκείνο το καλοκαίρι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία αφήνει ανοικτό το παράθυρο της μεταγραφής χωρίς τη συγκατάθεση της ομάδας του ποδοσφαιριστή, με «αντάλλαγμα» τον διετή αποκλεισμό του ποδοσφαιριστή από κάθε επίσημο ματς. Ο Νεστορίδης ήθελε να φύγει από τον Πανιώνιο ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά δεν πήρε εγγυήσεις από τον Εθνικό για τις 150.000 δρχ. που του είχε υποσχεθεί και η μεταγραφή ναυάγησε.

«Στις 9 Ιουλίου 1955 κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο Νεστορίδης υπέγραψε δελτίο με αποκλεισμό στην ΑΕΚ. Για να μην 'ενοχληθεί' μέχρι το τέλος των μεταγραφών επρόκειτο να φύγει για το Κάιρο μαζί με τον σύμβουλο-εφοπλιστή τότε της ΑΕΚ Νίκο Γκούμα», γράφει χαρακτηριστικά η «Αθλητική Ηχώ». Η διοίκηση των Κιτρινόμαυρων μάλιστα θέλησε να πιέσει τον Πανιώνιο τον επόμενο χρόνο για να δώσει τη συγκατάθεσή του και να αγωνιστεί ελεύθερα ο Κώστας Νεστορίδης, αλλά τελικά η απειλή πως θα αποκτούσε με αποκλεισμό τους Θανάση Σαραβάκο, Κωνσταντινίδη και Χρονόπουλο δεν βοήθησε και έπαιξε το 1957.

Το ξεκίνημα που έγινε, με το... αριστερό ουσιαστικά, προδίκαζε πως και η συνέχεια θα ήταν παρόμοια. Ελάχιστες από τις κινήσεις είχαν φυσιολογικές διαπραγματεύσεις, με πιο κραυγαλέα την υπόθεση του Θωμά Μαύρου, ο οποίος μετακινήθηκε τελικά στην ΑΕΚ με… απόφαση πολιτικού δικαστηρίου. Σίριαλ έγινε και η μετακόμιση του Νίκου Αναστόπουλου στον Ολυμπιακό, με τον ποδοσφαιριστή να απειλεί πως δεν θα αγωνιστεί πάλι με τα χρώματα του Πανιωνίου αν δεν τον παραχωρήσουν. Τελικά πήγε στους Ερυθρόλευκους το καλοκαίρι του 1980 και μάλιστα ήταν ο μοναδικός που έφυγε δύο φορές προς την ίδια ομάδα, αφού το 1988, μετά την Αβελίνο, επέστρεψε στη Νέα Σμύρνη και έφυγε πάλι για τον Ολυμπιακό τον Ιούλιο του 1989.

Στη μεταγραφή του Δημήτρη Σαραβάκου υπήρξε έντονο παρασκήνιο. Η διοίκηση του Πανιωνίου άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για να μπορέσουν οι Κυανέρυθροι να κάνουν αντιπροσφορά και να μην καταλήξει ο «μικρός» στον Παναθηναϊκό. Τελικά δεν τα κατάφεραν και ντύθηκε στα πράσινα. Στην υπόθεση του Σπύρου Μαραγκού, το καλοκαίρι του 1989, μίλησαν για σαμποτάζ ώστε να μείνει ελεύθερος και να καταλήξει στον Παναθηναϊκό, ενώ περίεργη ήταν και η υπόθεση του Λεωνίδα Βόκολου που δεν τα βρήκε με τους Κυανέρυθρους για την ανανέωση συμβολαίου και υπέγραψε ως ελεύθερος. Ακόμη πιο αθόρυβη ήταν η μετακίνηση του Χάρη Κοπιτσή στην ΑΕΚ, αφού ήταν εκτός πλάνων για τον Πανιώνιο και αφού τον άφησαν ελεύθερο συνέχισε την καριέρα του στους Κιτρινόμαυρους.

Τα τελευταία δέκα χρόνια ο Πανιώνιος έγινε πιο ισχυρός διοικητικά, αρχικά με τον Αχιλλέα Μπέο που μάζεψε αρκετά από τα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η πώληση των Τζιόλη, Μάντζιου στον Παναθηναϊκό ΔΕΝ ΕΦΕΡΑΝ ΟΜΩΣ ΤΑ ΑΠΕΤΟΥΜΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ενω των Κόντη, Ρόμπερτς στον Ολυμπιακό ήταν κινήσεις που έφεραν λεφτά στο ταμείο και νέες επενδύσεις σε ταλέντα. Μια από αυτές βέβαια ήταν και ο Γιάννης Μανιάτης που είναι το τελευταίο κομμάτι σε αυτό το παζλ των μετακινήσεων από τον Πανιώνιο στις τρεις ομάδες του ΠΟΚ.

Κορυφαίος βέβαια στον τομέα των πωλήσεων είναι –και με χρηματικές αποδείξεις– ο Κωνσταντίνος Τσακίρης. Το ξεκίνημα έγινε με τον Νίκο Σπυρόπουλο για τον οποίο έριζαν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, με τους Πράσινους τελικά να τον αποκτούν αντί 2 εκατ. ευρώ. Τα 3,1 εκατ. ευρώ που έδωσε η ΑΕΚ για τον Ρέφικ Τζιμπούρ ήταν το απόλυτο ρεκόρ για τους Κυανέρυθρους.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (11)
1963 Γιαννακόπουλος
1963 Παπουλίδης
1984 Σαραβάκος
1989 Μαραγκός
1994 Λαγωνικάκης
1998 Βόκολος
1998 Φύσσας
2004 Ραγκουέλ
2005 Τζιόλης
2005 Μάντζιος
2007 Σπυρόπουλος

ΑΕΚ (11)
1974 Δέδες
1974 Σκρέκης
1974 Θεοφιλόπουλος
1976 Μαύρος
1976 Ιντζόγλου Μπ.
1979 Καλογερόπουλος
1992 Κοπιτσής
1994 Μιρτσέκης
2007 Ενσαλίβα
2008 Τζιμπούρ
2009 Μάκος

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (6)
1970 Κουρκουβέλας
1980 Αναστόπουλος
1987 Τσιαντάκης
1999 Κόντης
2001 Ρόμπερτς
2011 Μανιάτης

3 σχόλια:

  1. Ηρθε η ώρα να αποκατασταθεί η εις βάρος του ΟΣΦΠ αδικία...
    Αλήθεια μήπως θυμάται κανείς ποιός πούλησε τον Τσιαντάκη στον Κοσκωτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή