Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Να το γηπεδο που αξιζει μια ομαδα σαν την ΠΑΝΙΩΝΑΡΑ

Το γήπεδο θα είναι 3.500 θέσεων και βιοκλιματικό, γεγονός που ελαχιστοποιεί τα έξοδο συντήρησης. Πλέον έχουν μείνει κάποια διαδικαστικά θέματα όπως είναι ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αυτού που θα αναλάβει την κατασκευή του γηπέδου.



Στην συγκέντρωση έδωσε το "παρών" και ο πρώην Δήμαρχος, Γιώργος Κουτελάκης ο οποίος πρότεινε το νέο κλειστό να ονομαστεί σε "Μπόμπαν Γιάνκοβιτς", καθώς στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης είχε χτυπήσει ο σπουδαίος άσος του Πανιωνίου με αποτέλεσμα στην συνέχεια να χάσει και την ζωή του.

Διαβάστε αναλυτικά την τεχνική έκθεση:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ – ΣΚΟΠΟΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ

Ταυτότητα έργου

Το Πολυδύναμο κλειστό Αθλητικό Κέντρο Νέας Σμύρνης είναι η νέα κλειστή αθλητική εγκατάσταση που πρόκειται να ανεγερθεί στον χώρο όπου λειτουργεί ήδη το αθλητικό συγκρότημα του Δήμου και το οποίο περιλαμβάνει το παλαιό κλειστό Γυμναστήριο, κλειστό Κολυμβητήριο, ανοικτά γήπεδα Αθλοπαιδιών , Παιδική Χαρά, υπαίθριο χώρο στάθμευσης και ένα μικρό κτίριο που φιλοξενούνται τα ΚΑΠΗ του Δήμου.
Το συγκρότημα θα έχει πολυχρηστικό χαρακτήρα και θα φιλοξενεί Αθλητικές, Πολιτιστικές και Κοινωνικές Δραστηριότητες.


Θέση έργου

Το έργο έχει χωροθετηθεί στο οικοδομικό τετράγωνο του Αθλητικού Κέντρου του Δήμου μεταξύ των οδών Αρτάκης και Εθνικής Στέγης και συγκεκριμένα στη θέση του υφιστάμενου κλειστού Γυμναστηρίου [ το οποίο θα απομακρυνθεί ] και εντός του περιγράμματος που αναγράφεται στο Τοπογραφικό Διάγραμμα που ακολουθεί την παρούσα.

Χρήσεις - Λειτουργίες

Οι χρήσεις του Συγκροτήματος θα έχουν αθλητικό, εμπορικό και κοινωνικό χαρακτήρα, συγκεκριμένα θα περιλαμβάνουν :

• Αθλητικές δραστηριότητες
Χάντμπολ
Καλαθοσφαίριση
Πετοσφαίριση
Ποδόσφαιρο 5Χ5
Αντιπτέριση [Badminton]
Ακόμη θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει αθλήματα ψυχαγωγίας όπως :
Τραμπολίνο
Εγκαταστάσεις Αναρρίχησης
εγκαταστάσεις για τροχοσανίδα [skate board]
εγκαταστάσεις για ποδήλατο BMX
Παραολυμπιακά Αθλήματα [Μπότσια, ποδόσφαιρο τυφλών, καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο κλπ.]

• Πολιτιστικές και Κοινωνικές δραστηριότητες
Συγκεντρώσεις, συναυλίες, θεατρικές και άλλες παραστάσεις
Εμπορικές εκθέσεις, Εκδηλώσεις επαγγελματικών Ενώσεων,
Σχολικές εκδηλώσεις.


Χώροι του κτιρίου

Το Κτίριο αναπτύσσεται αποκλειστικά σε εσωτερικούς χώρους. Ο κάθε ένας από αυτούς φιλοξενεί τις κατάλληλες για την ιδιότητά του δραστηριότητες, όμως είναι δυνατό όλες οι περιοχές να λειτουργούν και ταυτόχρονα όταν πρόκειται για εκδηλώσεις που απαιτούν κάτι τέτοιο όπως οι εκθέσεις, οι συναυλίες οι συγκεντρώσεις κατά τους θερινούς μήνες κλπ.
Με τον τρόπο αυτόν, το Πολυδύναμο Συγκρότημα μπορεί να λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια του έτους και να δραστηριοποιείται όχι μόνο στα πλαίσια του Δήμου, αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο εθνικό ή διεθνές.
Η συνολική χωρητικότητα θα είναι 3.500 θέσεις στις οποίες περιλαμβάνονται και εκείνες των VIP και Δημοσιογράφων.
Σε δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης στο περίγραμμα του κτιρίου θα είναι δυνατή η φιλοξενία περίπου 200 αυτοκινήτων.

Σύντομη αναφορά στο Σχέδιο δημιουργίας και ανάπτυξης του Συγκροτήματος.

Όπως αναφέρθηκε προηγούμενα, η φιλοσοφία του Δήμου για τη δημιουργία ενός τέτοιου Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου, στοχεύει στην ανάπτυξη και εξέλιξη αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων συμβατικών και μη. Ικανοποιούνται έτσι ανάγκες ενός σοβαρού αριθμού κατοίκων και γενικότερα πληθυσμιακών ομάδων οι οποίες μέχρι σήμερα δεν διαθέτουν κανένα χώρο άσκησης καθώς και συγκέντρωσης για την προώθηση και εξέλιξη των δυνατοτήτων τους.
Τα περισσότερα άτομα με αναπηρία ζουν σε καθεστώς αποκλεισμού, όμως έχουν τα ίδια δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις με όλους.
Στα άτομα αυτά, η άθληση δεν είναι μόνο χαρά, διασκέδαση και άσκηση, αλλά μία διαδικασία επίπονη και μακρόχρονη που συμβάλλει στη θεραπεία, την αποκατάσταση και κυρίως στην ανεξαρτησία του ατόμου και την επανένταξή του στην κοινωνία.
Παρά τις πολλές πρακτικές δυσκολίες και την έλλειψη έργων και αθλητικών υποδομών, όλο και μεγαλύτερος αριθμός ατόμων με αναπηρία αθλείται κατακτώντας συνεχώς υψηλότερες επιδόσεις με αποτέλεσμα να θεωρούνται επάξια αθλητές με αναπηρία.
Η άθληση ξεκινά κυρίως σαν μέσο αποκατάστασης και θεραπείας, μετατρέπεται σε μέσο ψυχαγωγίας και εξελίσσεται σε υπεύθυνη και συνειδητή άθληση υψηλών επιδόσεων.

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης διαπιστώνοντας τις ελλείψεις σε τέτοιου είδους υποδομές ακόμα και στην ευρύτερη περιοχή, φιλοδοξεί να αναπτύξει ένα πρότυπο Κέντρο ανάπτυξης ολυμπιακών και παραολυμπιακών αθλημάτων συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση και εξέλιξη αυτών των πληθυσμιακών ομάδων.
Παράλληλα με τις προαναφερόμενες δραστηριότητες, ο Δήμος λαμβάνοντας υπόψη ότι μεγάλος αριθμός παιδιών και μαθητών ασχολείται με μη συμβατικά αθλήματα όπως η τροχοσανίδα, η αναρρίχηση, το τραμπολίνο το σκουός, το κικ μπόξινγκ και το ποδήλατο ΒΜΧ [ακροβατική ποδηλασία], στοχεύει στην ανάπτυξη αυτών των ειδικών αθλημάτων μέσα στο ίδιο αθλητικό κέντρο.
Με τις πιο πάνω ενέργειες, το πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο καθίσταται πόλος έλξης για μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες στην ευρύτερη περιοχή και δημιουργεί έναν αξιόλογο πυρήνα ανάπτυξης τόσο παραολυμπιακών όσο και ειδικών αθλημάτων.

Παράλληλα με τις πιο πάνω λειτουργίες, το νέο αθλητικό κέντρο θα φιλοξενεί με ευχέρεια κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά και οικονομικές – εμπορικές δραστηριότητες.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ


Δεδομένου ότι στόχος της κατασκευής είναι μεταξύ άλλων και η βελτίωση του εσωκλίματος, η οργάνωση της μελέτης θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να εξασφαλίζεται μια πλήρης γνώση των αναγκαίων – συμπληρωματικών – δεδομένων του χώρου – τόπου.

Ειδικότερα μελετώνται:
• Η γεωμετρία των κτιρίων και των οδών: Μορφολογία κτιρίων – ύψη, αποστάσεις, κλπ.
• Το πλάτος των οδών σε σχέση με τα ύψη των μετώπων κτιρίων.
• Ο προσανατολισμός των οδών.
• Η κίνηση του ήλιου στη διάρκεια του χρόνου και η γωνία πρόσπτωσης.
• Η κίνηση και η κατεύθυνση των ανέμων.
• Τα φυσικά εμπόδια.

Η γνώση των παραπάνω στοιχείων βοηθά να ληφθούν οι βασικές επιλογές ως προς τη χρήση και αξιοποίηση κατάλληλων στοιχείων διαμόρφωσης που να ευνοούν την βιοκλιματική προσέγγιση, όπως:
Α. η αξιοποίηση των δροσερών ανέμων και η βέλτιστη διοχέτευσή τους κατά μήκος των οδών και χώρων ανάπαυσης με την προστασία από τους βορινούς ανέμους
Β. η επιλογή των κατάλληλων προσανατολισμών για την τελική μορφή της διαμόρφωσης
Γ. την αξιοποίηση του φωτισμού και του ηλιασμού
Δ. την κατάλληλη επιλογή της περιμετρικής φύτευσης στον περιβάλλοντα χώρο
Ε. την κατάλληλη επιλογή των υλικών κατασκευής

Οι γενικοί στόχοι σε επίπεδο σχεδιασμού

Λαμβάνονται υπόψη οι παρακάτω γενικές κατευθύνσεις - στόχοι σχεδιασμού:

• Προστασία, διατήρηση και ορθολογική διαχείριση φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων
• Ορθολογική χρήση ενεργειακών αποθεμάτων μέσω των σχεδίων χρήσης γης
• Προώθηση πολιτικής σχεδιασμού της αστικής ανάπτυξης με βάση την ενεργειακή απόδοση: Μείωση του φυσικού διαχωρισμού των δραστηριοτήτων και σύνδεση της ανάπτυξης με τα μέσα μεταφοράς.
• Συνδυασμός διαφόρων τύπων χρήσης γης σε κλίμακα που να επιτρέπει μια λογική επιλογή των υπηρεσιών και των λοιπών δραστηριοτήτων.
• Εγκατάλειψη της πολιτικής της άναρχης ανάπτυξης περιοχών μη συνδεδεμένων, απομακρυσμένων.
• Χωροθέτηση επαγγελματικών ζωνών ή άλλων δραστηριοτήτων σε περιοχές κατάλλληλα επιλεγμένες και με εύκολη πρόσβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς.
• Ευαισθητοποίηση σε θέματα κατανάλωσης και εξοικονόμησης ενέργειας.
• Συνδυασμός πολεοδομικού σχεδιασμού με ενεργειακό σχεδιασμό -δίκτυα υποδομής- επιλογή κατάλληλων ενεργειακών δικτύων ύστερα από μελέτη ενεργειακής ζήτησης και διερεύνηση του τοπικά διαθέσιμου δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στη συνέχεια σε κάθε διαδικασία είναι αναγκαίο να ενσωματώνονται τα παρακάτω στοιχεία:

1. Μελέτη διαθέσιμων – τοπικών – κατασκευαστικών υλικών και αξιολόγηση αυτών με βασικό κριτήριο τη φιλικότητά τους στο περιβάλλον.
2. Μελέτη φύτευσης με στόχο την εξυπηρέτηση των αρχών βιοκλιματικής διαμόρφωσης.

3. Πρόγραμμα προσέγγισης και συνεργασίας με τον πολίτη – Δράσεις διάδοσης και προώθησης των έργων ανάπλασης.
4. Αξιολόγηση των επεμβάσεων – περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.


Βιοκλιματική διαμόρφωση
Για την ανάλυση της τοποθεσίας και τον καθορισμό των στόχων του έργου ακολουθούνται στρατηγικές παθητικού ηλιακού σχεδιασμού και βιοκλιματικής προσέγγισης για την διαμόρφωση του κατάλληλου – ευνοϊκού κλίματος (μικροκλίμα) της περιοχής.
Έργο της βιοκλιματικής μελέτης αποτελεί η μέγιστη εκμετάλλευση της ηλιακής ακτινοβολίας, κατά τους χειμερινούς μήνες, με τρόπο ώστε να αφήνεται ανεμπόδιστη να «προσπίπτει» πάνω στις όψεις των κτιρίων και η ηλιοπροστασία κατά το καλοκαίρι.

Η χρήση φυσικών στοιχείων, αλλά και τεχνικών σχεδιασμού και κατάλληλων συστημάτων συμβάλλει στη δημιουργία ευμενούς μικροκλίματος, που στη συνέχεια συμβάλλει στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων και ανεπιθύμητων παραγόντων για την εξασφάλιση ποιότητας, άνετης διαμονής, εξοικονόμησης ενέργειας κ.λ.π.
Βασικό στόχο της μελέτης προσφοράς αποτελεί η βελτιστοποίηση του μικροκλίματος μέσα από «έξυπνες» λύσεις και επιλογές που βοηθάνε στη μείωση των θερμοκρασιών του περιβάλλοντος. Αυτή η μείωση επιτυγχάνεται κυρίως με τη μείωση των θερμικών κερδών (της απορροφούμενης ηλιακής ακτινοβολίας και της θερμότητας που εκλύεται από τις μεταφορές από μηχανές και συσκευές) και με αύξηση των θερμικών απωλειών (την μεγάλου μήκους θερμική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα γύρω κτίρια, τη θερμότητα που απάγεται από τα κτίρια, και τους δρόμους μέσω μεταφοράς θερμότητας, τις απώλειες θερμότητας μέσω του φαινομένου της εκπνοής των φυτών).
Με γνώμονα την προστασία από ισχυρούς ανέμους, τη σκίαση των κρίσιμων σημείων του κτιρίου κατά το καλοκαίρι, τον κατάλληλο και απρόσκοπτο ηλιασμό κατά το χειμώνα κ.λ.π. θα πρέπει να προταθεί μια διαμόρφωση που θα επιτρέπει τη δημιουργία ενός ευνοϊκού μικροκλίματος και θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ακόμα και του εγγύς αστικού περιβάλλοντος.

Κυκλοφορία του αέρα
Με την ανάλυση της τοποθεσίας διαπιστώνεται το είδος των ανέμων στους οποίους είναι εκτεθειμένος ο ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος με στόχο την εξέταση όλων των δυνατών λύσεων για τη βελτίωση μέσω παρεμβάσεων που συμβάλλουν στην βελτιστοποίηση των κλιματικών συνθηκών. Στον περιβάλλοντα χώρο αναζητούνται οι πλέον ήρεμες ζώνες για την τοποθέτηση χώρων στάσης – ανάπαυσης των πεζών και χρησιμοποιούνται κατάλληλες φυτεύσεις. Εκτός από κατασκευαστικά στοιχεία χρησιμοποιούνται φυτικοί φράκτες που ελέγχουν την κυκλοφορία των ανέμων. Οι περιφράξεις, οι θάμνοι, τα δένδρα, οι διαμορφώσεις και λοιπά αντικείμενα που θα χρησιμοποιηθούν λειτουργούν ως ανεμοφράκτες και δημιουργούν ήρεμες ζώνες.

Ο προσανατολισμός
. Εκτιμάται ότι πρόκειται για αρκετά ευνοϊκό προσανατολισμό που επιτρέπει την απρόσκοπτη διέλευση δροσερών ανέμων, ενώ είναι -στο μεγαλύτερο μέρος της- προστατευμένη από το βορρά
Η πρόταση καλείται να βελτιώσει τη σχέση που υπάρχει και να συμβάλει στο κατάλληλο σκιασμό των χώρων με τον πλέον κατάλληλο τρόπο ώστε να μην εμποδίζει τον ηλιασμό τους, ενώ ταυτόχρονα να σκιάζει κατά το καλοκαίρι.

Η ηλιακή πρόσβαση
.
Το κυρίαρχο ζήτημα είναι -κυρίως- ο περιορισμός των θερμικών κερδών από την ηλιακή πρόσβαση, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες μέσω τεχνικών σκιασμού, φυσικού δροσισμού και της κατάλληλης επιλογής υλικών επίστρωσης του εδάφους στην περιοχή της διαμόρφωσης.
Για παράδειγμα χρήση υλικών που αυξάνουν την αντανάκλαση από το έδαφος προς τα γειτονικά κτίρια και τους χρήστες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση συγκέντρωσης ηλιακής ακτινοβολίας και την άνοδο της θερμοκρασίας.
Για την επιλογή των βέλτιστων λύσεων εξετάζονται οι δυνατές επεμβάσεις σχετίζοντας την ηλιακή πρόσβαση με τις ανάγκες δροσισμού της περιοχής μελέτης.

Η φύτευση
Η επιλογή των ειδών των δένδρων που θα φυτευθούν και των θέσεών τους παίζουν βασικό ρόλο για το σχεδιασμό ως αναφορά την προστασία της πρόσβασης στον ηλιακό πόρο. Σημαντική είναι η καταγραφή της υφιστάμενης φύτευσης και η θέση των υφιστάμενων δένδρων όπως απαιτείται οι διαγωνιζόμενοι να ορίσουν στην Αρχιτεκτονική αλλά και Φυτοτεχνική Μελέτη. Η Βιοκλιματική Μελέτη θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στα τμήματα των χώρων φύτευσης.
Όσον αφορά στον περιβάλλοντα χώρο, κατά την πρόταση διαμόρφωσης απαιτείται να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή φυλλοβόλων δένδρων που προσφέρουν φιλική σκιά το καλοκαίρι και επιτρέπουν τη διέλευση του ήλιου το χειμώνα. Ειδικότερα επιλέγονται είδη που ανθίζουν στην αρχή της άνοιξης που υπάρχει ακόμη ανάγκη θέρμανσης και σε άλλα που διατηρούν τους καρπούς τους ή τα ξερά νεκρά τους φύλλα έως αργά το φθινόπωρο ή ακόμη και ολόκληρο το χειμώνα.

• Θέση των νέων φυτεύσεων : Για την επιλογή της θέσης των νέων φυτεύσεων τηρείται ως βασική αρχή, αυτή της πύκνωσης της φύτευσης με ψηλά αειθαλή δένδρα στις ζώνες - περιοχές που πρέπει να προστατευτούν από τους ισχυρούς ανέμους, χαμηλών φυλλοβόλων δένδρων στις περιοχές που επιθυμούμε να σκιάσουμε και ψηλών φυλλοβόλων δένδρων για να πετύχουμε κατάλληλο σκιασμό ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Συστάδες μικρότερων δένδρων ή εν γένει χαμηλών φυτών τοποθετούνται εκεί που δεν εμποδίζουν την πρόσβαση στον ηλιακό πόρο.
• Βελτίωση του μικροκλίματος που συμβάλλει στη μείωση των θερμοκρασιών το καλοκαίρι τουλάχιστον κατά 2-4 βαθμούς (λόγω του ρόλου του πρασίνου κ.λπ.).


Έλεγχος του θορύβου μέσω ηχοφραγμάτων

Στη διαμόρφωση κατάλληλων περιβαλλοντικών συνθηκών δεν θα πρέπει να αγνοηθεί και να υποτιμηθεί η επιρροή που ασκεί ο θόρυβος που προέρχεται από ανθρωπογενείς συνήθως αιτίες, όπως κυκλοφορία οχημάτων, μηχανήματα, κτιριακές κατασκευές, κ.λ.π..
Η διασφάλιση συνθηκών ακουστικής ηρεμίας βελτιώνει σημαντικά και συνολικά τα περιβαλλοντικά στοιχεία που διαμορφώνουν την ποιότητα ζωής στους ελεύθερους αστικούς χώρους.

Η απομόνωση αυτών των στοιχείων και η μείωση των επιπέδων θορύβου, μέσω ηχοφραγμάτων – φυσικώ ή τεχνητών – (δένδρα, ηχοαπορροφητικά πανέλα, κ.ά.) και η ανάδειξη των ακουσμάτων που προέρχονται από άλλης ποιότητας ήχους (πουλιά, πίδακες, κατεκρίμνιση νερού, κ.λ.π.) αναβαθμίζει τους χώρους και διασφαλίζει στους χρήστες συνθήκες ηρεμίας και ευεξίας.

Διαμόρφωση άμεσου περιβάλλοντος χώρου για τη δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος

Το μικροκλίμα της περιοχής είναι καθοριστικός παράγοντας για την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου. Η βελτίωση του αποτελεί βασική προϋπόθεση για τον βιοκλιματικό σχεδιασμό.

Η διαμόρφωση του άμεσου περιβάλλοντος χώρου πρέπει να ικανοποιεί βασικές λειτουργίες για καλή ενεργειακή συμπεριφορά των κατασκευαστικών υλικών και τη δημιουργία θερμικής άνεσης στους υπαίθριους χώρους.

Ζητούμενο αποτελεί επίσης η αύξηση της χρήσης βλάστησης, η οποία, εκτός από την επίδραση στο μικροκλίμα και στην άνεση των χρηστών, αποτελεί και βασικό μέσο για την αναζωογόνηση και προσέλκυση της τοπικής πανίδας στο αστικό περιβάλλον, τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις, τον περιορισμό του θορύβου, κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου