Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Ολοι κοντα στο μπασκετ...


Πέμπτη 15/10/2009
ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ – ΑΕΚ 17.30
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ 19.30

Παρασκευή 16/10/2009
ΑΕΚ – ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ 17.00
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ 19.00

O Πανιώνιος διοργανώνει συνεχώς από το 1990 το γνωστό τουρνουά με συμμετοχή πολλών ελληνικών, αλλά και ευρωπαϊκών ομάδων, ενίοτε κορυφαίων. Πρόκειται για το μακροβιότερο διασυλλογικό τουρνουά της ελληνικής επικράτειας και ένα από τα παλαιότερα της Ευρώπης.

Στην πρώτη διοργάνωση (21-22/9/1990), σε κλίμα πένθους για το χαμό ενός άκρως δημιουργικού 45χρονου άνδρα, έναν άνθρωπο που συμβολίζει το μπάσκετ του Πανιωνίου όσο κανείς άλλος, υπηρέτησε το μπάσκετ και το σύλλογο με το πάθος του ερασιτέχνη, χωρίς ποτέ να διεκδικήσει την προβολή. Μαζί με τον Παύλο Κορκίδη, τον Αργύρη Κορωναίο και τον Τάσο Γιάνναρο είναι ο υπεύθυνος για την ομάδα-μοντέλο που είχαν οι «κυανέρυθροι» στα τέλη της δεκαετίας ’80 και μέχρι περίπου το ’97. Και αν το όνομά του δόθηκε στο πασίγνωστο ετήσιο τουρνουά, δεν ήταν δική του επιλογή – δυστυχώς είχε φύγει από τη ζωή λίγες εβδομάδες πριν την πρώτη διοργάνωση, σε ηλικία μόλις 45 ετών και χτυπημένος από τον καρκίνο. , συμμετείχε ο «αυτοκράτορας» Άρης, η Γιουγκοπλάστικα (ήδη δις πρωταθλήτρια Ευρώπης) και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Από τον ελληνικό χώρο έχουν κατά καιρούς πάρει μέρος μεγάλες δυνάμεις, όπως ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης. Επίσης στη Ν.Σμύρνη έχουν φιλοξενηθεί η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η Ολύμπια Λουμπλιάνα, η Τιμσίστεμ Μπολόνια, η Ντιναμό Μόσχας, η Παρτιζάν Βελιγραδίου κ.α. Πολυνίκης του θεσμού είναι ο Πανιώνιος με 13 κατακτήσεις σε 19 διοργανώσεις.

Φέτος γίνεται η 20η. Στο παλιό, γνωστό κλειστό της Νέας Σμύρνης προσέρχονται ΑΕΚ, Ολύμπια Λάρισας, Ηλυσιακός και φυσικά ο οικοδεσπότης-διοργανωτής Πανιώνιος. Οι αγώνες θα γίνουν Πέμπτη 15 και Παρασκευή 16 Οκτωβρίου.
Ανδρέας Βαρίκας:
Είχε γεννηθεί μέσα σε ένα σπίτι προοδευτικό και καλλιεργημένο. Πατέρας του ήταν ο κορυφαίος (μαρξιστής) κριτικός λογοτεχνίας και δημοσιογράφος (με επιτελικές θέσεις στο «Βήμα» και στα «Νέα») Βάσος Βαρίκας, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πνευματική ζωή του τόπου κατά τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. Ο Ανδρέας είχε πτυχίο του Πολυτεχνείου (ηλεκτρολόγων/μηχανικών), ενώ είχε ασχοληθεί και με τη μετάφραση επιστημονικών και φιλοσοφικών έργων, αλλά και ποίησης.
Αγαπούσε τον Πανιώνιο ως φίλαθλος και παρακολουθούσε το μπάσκετ, χωρίς να έχει καμία σχέση με τα διοικητικά του σωματείου. Η πιο στενή του σχέση με την ομάδα ξεκίνησε το 1977, όταν ορίστηκε αρχηγός αποστολής για έναν ευρωπαϊκό αγώνα (Κύπελλο Κόρατς, τότε) με αντίπαλο την ελβετική Πιγί (μετέπειτα αντίπαλο του μεγάλου Άρη στα προκριματικά του Πρωταθλητριών ‘87-’88, εξάλλου). Ήταν στενός φίλος του Παύλου Κορκίδη που ήδη ήταν παράγοντας του Πανιωνίου και έτσι κόλλησε κι εκείνος το «μικρόβιο» της ενεργού ενασχόλησης με το τμήμα.
Από τη στιγμή που μπήκε στο χορό είχε ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο στη χάραξη της πορείας του «ιστορικού», καθώς ήταν αυτός που εμπνεύστηκε και σε μεγάλο βαθμό «έτρεξε» το πλάνο της δεκαετίας του ’80. Δηλαδή, την προώθηση νέων (μιλάμε για πολύ νέους!) αθλητών από τα σπλάχνα της ομάδας, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη του φυτωρίου. Μαζί με τους συνεργάτες του έκανε κανονικό «παιδομάζωμα» στα ανοικτά γήπεδα της Αθήνας και έφερνε τα ταλαντούχα πιτσιρίκια στη Νέα Σμύρνη.
Τα αποτελέσματα τα θυμούνται όλοι οι φίλοι του αθλήματος: ο Πανιώνιος έγινε σταδιακά η τρίτη δύναμη του ελληνικού μπάσκετ (πίσω από Άρη-ΠΑΟΚ), ξεπερνώντας για κάποια χρόνια τους λαοφιλείς Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Οι παίκτες που βγήκαν από αυτή την παραγωγική διαδικασία κόσμησαν τα παρκέ της χώρας για πολλά χρόνια, ενώ φόρεσαν και τη φανέλα της Εθνικής Ομάδας. Ονόματα όπως των αδελφών Χριστοδούλου (Φάνης και Χρήστος), του Γιώργου Γάσπαρη, του Γιώργου Μποσγανά και πολλών άλλων.

Κορυφαία στιγμή του Πανιωνίου, επί ημερών Βαρίκα, ήταν η συμμετοχή στον τελικό των πλέι-οφ της Α1 το 1987. Ακόμη σπουδαιότερη ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1991, όμως, δυστυχώς, ο Ανδρέας Βαρίκας δεν ήταν πια μαζί μας. Έφυγε στις 29 Αυγούστου 1990.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου