Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

ΤΣΑΚΙΡΗΣ (Πρέπει να φύγω...ίσως στο τέλος του χρόνου)




Ο πρόεδρος του Πανιωνίου, Κωνσταντίνος Τσακίρης, μιλώντας στην «Real News», αποκάλυψε ότι υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσει από τους «κυανέρυθρους» στο τέλος της χρονιάς. «Πρέπει να φύγω γιατί κάνω κακό στην οικογένειά μου, χάνω χρήματα και χρόνο. Έιναι δύσκολο όμως, γιατί ο μόνος τρόπος είναι να πουληθεί η ομάδα», τόνισε μεταξύ άλλων ο ισχυρός άνδρας της ομάδας.

Στη συνέχεια, ο κ.Τσακίρης, αναφερθηκε στην πώληση του Γρηγόρη Μάκου στην ΑΕΚ, την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και τη συνεργασία του με τους Λίνεν και Λεμονή.

Αναλυτικά, η συνέντευξη:

Από πιτσιρικάς οπαδός του Πανιωνίου;

«Όχι, στην πορεία προέκυψε. Παναθηναϊκός ήμουν, αλλά ένα βράδυ, φοιτητής στο Λονδίνο, είδα αλλιώς τα πράγματα. Ξενέρωσα με τη νοοτροπία των οπαδών του Παναθηναϊκού. Άρχισα να τρελαίνομαι με την ομάδα μπάσκετ του Πανιωνίου. Τότε μόνο εμείς μπορούσαμε να κοντράρουμε Άρη και ΠΑΟΚ».

Από οπαδός, πρόεδρος...

«Είχα παρέες Πανιώνιους. Πήγαινα στο γήπεδο εποχής Μπέου και μου έλεγαν: 'Πάρε την ομάδα, θα φύγει ο Μπέος, εσύ έχεις λεφτά'. Ακόμα και τώρα νιώθω περισσότερο οπαδός παρά πρόεδρος και με ενοχλεί που δεν με βλέπουν έτσι και οι άλλοι».

Μιλάτε συχνά για... ζημιά που έχετε υποστεί από την ενασχόλησή σας με τον Πανιώνιο. Τότε γιατί μένετε;

«Λόγω εγωισμού, για να προστατέψω αυτά που έχω βάλει και δεν αναφέρομαι μόνο σε λεφτά, αλλά και σε αξία γηπεδικών εγκαταστάσεων, παικτών».

Σκέψη για να φύγετε έχει περάσει από το μυαλό σας;

«Πρέπει να φύγω γιατί κάνω κακό στην οικογένειά μου, χάνω χρήματα και χρόνο. Έιναι δύσκολο όμως, γιατί ο μόνος τρόπος είναι να πουληθεί η ομάδα. Σκέφτομαι πολύ το παράδειγμα του Λιανού, ο οποίος κατάφερε και έφυγε και τον ζηλεύω πολύ. Και ίσως γίνει και αυτό στο τέλος του χρόνου. Να πω κρατάω τις μετοχές, την κυριότητα κι ας αναλάβει ο ερασιτέχνης να κάνει διοίκηση. Η κατάσταση είναι πιο εύκολη στο ποδόσφαιρο απ' ότι στο μπάσκετ. Δεν είναι ανέφικτο να γίνει, αλλά πρέπει να απεμπλακώ τελείως γιατί έτσι δεν θα μπορέσει να γίνει δουλειά».

Ήδη, πάντως, επιχειρήσατε στο παρελθόν να αναθέσετε την τύχη της ομάδας σε άλλον. Αναφέρομαι στον κ.Γαλλή, ο οποίος ουσιαστικά απομακρύνθηκε. Μήπως τελικά, είναι προσωποκεντρικό το μοντέλο διοίκησης που πιστεύετε;

«Ο Γαλλής ποτέ δε διοίκησε ξέροντας ότι εγώ έχω φύγει κανονικά. Ο Γαλλής έκανε συμφωνία με τον Εστογιανόφ χωρίς να γνωρίζει ποιό είναι το μπάτζετ και από που θα βγουν τα λεφτά. Το προσωποκεντρικό μοντέλο δεν το έχω εφαρμόσει σε καμία από τις επιχειρήσεις μου, αλλά έχω να κάνω με επαγγελματίες και με ανθρώπους καρίερας που αν δεν έκαναν σε μένα τη δουλειά τους θα την έκαναν αλλού. Στον Πανιώνιο δεν υπάρχουν τέτοια στελέχη και γενικά στο ποδόσφαιρο. Είναι έντιμοι, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα».

Υπάρχουν επιχειρηματίες Πανιώνιοι να βοηθήσουν;

«Όχι, τουλάχιστον εμένα δεν με έχουν πλησιάσει και να σκεφτείς ότι είμαι ανοιχτός σε συνιδιοκτησία, εξαγορά, μάνατζμεντ».

Κρατήσατε Ρεκόμπα και Εστογιανόφ, ενώ φαινόταν ότι θα έφευγαν;

«Είναι ορισμένα πράγματα τυχαία. Όταν έλεγα ότι έχει φύγει από τον έλεγχο μας το θέμα Ρεκόμπα ήταν αλήθεια. Είχε κάποια προσωπικά προβλήματα, αλλά στη συνέχεια απ' ότι φαίνεται, τα ρύθμισε. Το θέμα είχε κλήσει θετικά πριν συναντηθούμε στην Μύκονο».

Ήταν τελικά Κωτσόβολος ή πώληση του Μάκου;

«Εντελώς Κωτσόβολος ήταν. Όπως είπα και στη συνέντευξη που έδωσα για την παρουσίαση των διαρκείας, θα τον πουλούσα με καλύτερους όρους και σίγουρα καλύτερα λεφτά. Το πετύχαμε πέρσι με τον Τζιμπούρ».

Δεν μας έχετε συνηθίσει σε προγραμματισμό, κάτι που παρατηρούμε φέτος. Οι... ιστορίες με τους Λίνεν, Λεμονή, Χούτο δεν ήταν ό,τι καλύτερο για το σύλλογο...

«Ξεκινήσαμε από το μηδέν το Δεκέμβριο. Το προσωπικό άλλαξε πάνω από το 80%. Έχουν φύγει 26 παίκτες. Όλα αυτά θέλουν χρόνο και προγραμματισμό. Από τότε που αναλάβαμε η κατάσταση ήταν τραγική. Καταλάβαμε τι ξοδέψαμε φέτος τον Ιούνιο. Το άνοιγμα ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που περίμενα. Το μισό περίμενα. Κι όλα αυτά προσπαθούμε να τα βάλουμε σε σειρά. Και σε επίπεδο διοίκησης, αλλά και σε τρόπο λειτουργίας. Έτσι ώστε αν αναλάβει κάποιος άλλος το πράγμα, να είναι πιο στρωμένο».

Για Λεμονή και Λίνεν;

«Αποδείχτηκε ότι ο Λεμονής δεν άσκησε καθήκοντα μόνο προπονητή, αλλά και διοικητικά. Έτσι όπως δεν μπορούμε σαν διοίκηση να λέμε ποιούς παίκτες θα βάλει ο προπονητής στην ενδεκάδα, έτσι κι αυτός δεν πρέπει να λέει ποιοί θα φύγουν από τη διοίκηση. Το λάθος με τον Λίνεν ήταν ότι δεν τον έδιωξα τον Μάιο. Δεν είχαμε τα κότσια να του πούμε πώς να σταματήσει η συνεργασία μας. Η δεύτερη χρονιά ήταν προβληματική. Φάγαμε 42 γκολ. Βγήκαμε πέμπτοι λόγω Τζιμπούρ και Χούτου. Και με αυτούς τους επιθετικούς γινόμουν και εγώ προπονητής. Είχε χάσει τον έλεγχο. Η επιρροή από τον γαμπρό του (σ.σ. ήταν ο γυμναστής της ομάδας) ήταν μεγάλη. Δεν είχε τα άντερα να πει σε παίκτες ότι έπρεπε να φύγουν».

Με τον Χούτο τι έγινε;

«Έκανα λάθη. Ο Χούτος για να παίξει μπάλα, πρέπει να αισθανθεί ποδοσφαιριστής, κάτι που δεν θα το ξαναβρεί στον Πανιώνιο. Είναι κρίμα γιατί και τώρα θα ήθελε να γυρίσει ο Χούτος, αλλά εγώ δεν μπορώ να πάρω αυτό το ρίσκο».

Απέχετε από τη Σούπερ Λίγκα...

«Θα ξαναγυρίσω από φέτος. Με την παρουσία του Λούβαρη θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Είναι ο μόνος λόγος να επιστρέψω. Γιατί πριν βλέπαμε σόου. Εγώ δεν τα μπορώ αυτά».

Θέμα γηπέδου;

«Δεν έχουμε προχωρήσει επικοινωνιακά. Υπάρχει λόγος που δεν μπορούμε να πούμε. Δεν θέλουμε να πούμε τίποτα στον κόσμο και δεν ζητάμε και από τον κόσμο. Αντίθετα. Αυτοί που είναι ενάντια στο γήπεδο έχουν κάνει συγκεντρώσεις και δεν ξέρουν το λόγο που διαμαρτύρονται. Όταν παρουσιάσουμε αυτό που θέλουμε να κάνουμε δεν θα χρειαστεί να πείσουμε κανέναν για να το υποστηρίξει. Θα είναι αυτονόητο. Οπότε, πρέπει να κάνει ο κόσμος υπομονή και υπάρχει λόγος».

Δηλαδή, δεν θα γκρινιάξετε αν αδικηθείτε φέτος;

«Ο Πανιώνιος αδικήθηκε απίστευτα πέρσι. Εμείς ακολουθούσαμε το πρόγραμμα του Ολυμπιακού. Αυτό σημαίνει ότι τους αντιπάλους του ίσως τους ευνοούσαν με εμάς και στη συνέχεια πήγαιναν για σφαγή με τον Ολυμπιακό. Εννοείται ότι οι τρεις μεγάλες ομάδες ευνοούνται σε σχέση με τις υπόλοιπες 13. Και την περσινή χρονιά αυτό αφορά και τον ΠΑΟΚ».

Λειτουργεί ως άλλοθι για σας, τους παράγοντες ένα φάλτσο σφύριγμα...

«Η διαιτησία είναι πολύ κακή εδώ, αλλά και στις άλλες χώρες. Είναι λάθος να δίνεις έκταση στη διαιτησία. Γι΄αυτό δεν δώσαμε έμφαση πέρσι. Βγάλαμε μόνο μία ανακοίνωση με επιχειρήματα και βίντεο. Υπάρχει και από τα ΜΜΕ απαξίωση του ποδοσφαίρου γιατί ίσως αυτό πουλάει. Γενικά το ποδόσφαιρο παρουσιάζεται στην Ελλάδα πολύ χειρότερο από αυτό που είναι».

Τι κίνητρο έχει ένας επιχειρηματίας για να μπει στο ποδόσφαιρο;

«Κανένα κίνητρο. Στο ελληνικό ειδικά. η μόνη ομάδα που θα μπορούσες να δεις επιχειρηματικά στην Ελλάδα είναι ίσως ο ΠΑΟΚ. Αν και εκεί έχεις πιέσεις από τους φιλάθλους. Δεν αξίζει να μπουν επιχειρηματίες. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι περισσότεροι βγάζουν χρήματα από άλλα πράγματα».

4 σχόλια:

  1. ΠΡΕΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ....ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΙΑ ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΜΕ 1000- 1500 ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ....ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΡΑ.....ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΛΟΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ .....ΤΩΡΑ.... ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΑΝ ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΥΝΑΤΟ !!!!! ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΔΥΝΑΤΟ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΩΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΩΡΟ (ΓΙΑ ΤΑ 120 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ)ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ... ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΔΥΝΑΤΟ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέτοιες συνεντεύξεις είναι άκαιρες και μάλιστα κατ' επανάληψη όταν προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να ξανάρθει στο γήπεδο; Δηλαδή τι του λέμε, έλα αλλά ο Πρόεδρος κοιτάει να την κάνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στον κόσμο λέμε ελάτε γιατί τώρα που ο πρόεδρος σκέφτεται να την κάνει η ομαδα μας χρειάζεται όλους. Η μόνη άμυνα είναι η μαζική συμμετοχή του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή