Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Γήπεδο γιοκ....!!! ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ Ο ΛΙΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το μπάσκετ και τον Πανιώνιο, ποιος ήταν αυτός που σας κόλλησε το «μικρόβιο»;
«Το μικρόβιο το είχα από μικρός μιας και έπαιζα μπάσκετ. Με τον Λιβέρη Ανδρίτσο μέναμε κοντά, κάπου στη Συγγρού και ήταν εύκολο για εμάς να περάσουμε το δρόμο και να πάμε σε ματς του Πανιωνίου. Στα 18 μου έφυγα για τις ΗΠΑ, μετά πήγα στην Αγγλία αλλά πάντα παρακολουθούσα τι γινόταν στο ελληνικό μπάσκετ, είμαι φανατικός του μπάσκετ, ακόμα και όταν δεν είχα χρήματα τότε, πήγαινα στο γήπεδο και έβλεπα αγώνες των Νιου Γιορκ Νικς. Έχω αρρώστια με το μπάσκετ».
Και με τον Πανιώνιο πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε;
«Όταν γύρισα το 2000 στην Ελλάδα, στην αρχή βοήθησα τον Λιβέρη Ανδρίτσο στον Έσπερο που ήταν τότε εκεί. Το 2002 είχα μια περιπέτεια με την υγεία μου και τότε ήταν που κατάλαβα πως πρέπει να βρίσκω χρόνο για εμένα και να χαλαρώνω περισσότερο. Μέσω κάποιων κοινών γνωστών λοιπόν, με βρήκε ο κ. Κουτελάκης, και έτσι ήρθα στην ομάδα. Αυτή είναι τώρα η ένατη χρονιά μου στον Πανιώνιο, ενώ υπήρξε και ένας χρόνος που απείχα. Το κάνω λοιπόν περισσότερο για την τρέλα μου, για χόμπι και όχι επειδή το είδα ποτέ επιχειρηματικά, εξάλλου δεν έχω βγάλει ούτε μισό ευρώ από αυτή την ιστορία, το αντίθετο θα έλεγα».
Και τότε γιατί το κάνετε; Έχουμε φτάσει σε περίοδο που ο κανόνας είναι να «μην πληρώνεις» και όποιος πληρώνει να είναι η εξαίρεση...
«Είναι ένα χόμπι που έχω, μια τρέλα αν θέλετε. Διαβάζω καμιά φορά και ακούω πως ο τάδε λέει θα επενδύσει σε αυτή την ομάδα και άλλα τέτοια. Η λέξη "επένδυση" είναι λάθος. Κανείς δεν έχει βγάλει από το μπάσκετ ούτε πενηνταράκι τα τελευταία χρόνια. Ούτε επιχειρηματικό όφελος έχω λοιπόν, ούτε όταν αναλάμβανα την ομάδα, σχεδίαζα να έχω όφελος. Και για μένα ήταν ακόμη πιο δύσκολο αυτό που συνέβαινε καθώς ως πρώην τραπεζικός δεν ήταν ωραίο να λες πως έχεις μια ομάδα. Πάντα, όμως, με παρακινούσε το γεγονός ότι μου αρέσει το μπάσκετ. Εκεί είχα αφιερωθεί από μικρός, σε αυτό το άθλημα. Και ποτέ δεν επιζήτησα ούτε προβολή, ούτε επαγγελματικό όφελος από την ενασχόληση μου με το μπάσκετ».
Σας φοβίζει όλο αυτό που συμβαίνει τελευταία στο μπάσκετ; Tα πάντα δείχνουν να γκρεμίζονται.
«Με φοβίζει αυτό που γίνεται στην Ελλάδα γενικότερα, η μικρογραφία του τι συμβαίνει στην Ελλάδα είναι αυτό που γίνεται στο μπάσκετ και δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε πιάσει πάτο».
Εσείς, όμως, προσπαθείτε με όλες σας τις δυνάμεις να μην πιάσουμε πάτο μιας και είστε από τις ελάχιστες ομάδες που είστε φερέγγυες και πληρώνετε στην ώρα σας.
«Θεωρώ πως αυτό που κάνω είναι ύβρις σε έναν βαθμό. Γιατί νέα παιδιά που χτυπάνε το τόπι παίρνουν τόσα λεφτά και μάλιστα στην ώρα τους, την ίδια ώρα που πάρα πολύς κόσμος δεν έχει να τη βγάλει, δεν έχει να φάει. Οπότε το θεωρώ ως μια κάποια μορφή ύβρεως προς τους συνανθρώπους μου αυτό που κάνω. Από την άλλη, όμως, θέλω να είμαι και σωστός απέναντι στους παίκτες, οι οποίοι είναι επαγγελματίες. Παρότι δεν έχουμε πάρει χρήματα από τον ΟΠΑΠ και την τηλεόραση, τα παιδιά θα πληρωθούν και τον Δεκέμβριο όπως τους υποσχέθηκα. Και χαίρομαι που τουλάχιστον με όλη αυτή την κατάσταση, ο κόσμος έρχεται στο γήπεδο και ξεσκάει βλέποντας μια ομάδα που βγάζει υγεία να παίζει στο παρκέ».
Και τον Δεκέμβριο; Δηλαδή ουσιαστικά είστε στον μήνα σας, την ίδια ώρα που άλλες ομάδες έχουν πληρώσει μόνο έναντι. Αυτός δεν σας κάνει να νιώθετε κάπως;
«Η αλήθεια είναι πως τρελαίνομαι με αυτά που βλέπω γύρω μου, όχι ότι νιώθω χαζός ή βλάκας που πληρώνω, αλλά με όλο αυτό που συμβαίνει, υπάρχει ξεκάθαρη αλλοίωση πρωταθλήματος και δεν μιλάει κανείς. Και να είστε σίγουροι πως αυτή η αλλοίωση πρωταθλήματος θα ενταθεί τις επόμενες αγωνιστικές, επειδή το Μαρούσι, του καλού μου φίλου Νίκου Λινάρδου, αλλά και πολλών άλλων καλών άλλων φίλων που έχω εκεί, δύσκολα θα τη γλιτώσει. Αν λοιπόν καταλάβουν όλες οι ομάδες πως έχουν σωθεί, τότε η αλλοίωση πρωταθλήματος θα γίνει μεγαλύτερη μιας και όλοι θα αρχίσουν να διώχνουν παίκτες για να γλιτώσουν χρήματα».
Η κατάσταση είναι όντως πολύ δύσκολη. Εσείς από τη μεριά σας τι σχεδιάζετε να κάνετε γι' αυτό; Πως θα το αλλάξετε;
«Πρώτα απ' όλα θέλω να ξεκαθαρίσω πως και εμείς όλοι που βρισκόμαστε στο μπάσκετ φταίμε για το γεγονός ότι έχουμε φτάσει εδώ. Στο ποδόσφαιρο μπορεί να τσακώνονται μεταξύ τους, αλλά μέσα στη Σούπερ Λίγκα είναι σαν μια γροθιά, και έτσι βγαίνει προς τα έξω. Υπάρχουν ερωτηματικά γι' αυτούς που διοικούν το ποδόσφαιρο και πολλά περισσότερα σε σχέση με αυτούς του μπάσκετ, αλλά τουλάχιστον εκείνοι βγαίνουν προς τα έξω ως μια γροθιά. Εδώ δεν υπάρχει ΕΣΑΚΕ, δεν υπάρχει Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, δεν συμμετέχουν στο Όργανο και αυτό μόνο κακό κάνει. Μόνο ως μια γροθιά δεν βγαίνουμε προς τα έξω, είτε διεκδικούμε κάτι θεσμικό είτε κάτι οικονομικό. Εγώ θα έψαχνα τρόπους ακόμα και να γινόταν το πρωτάθλημα χωρίς τους " αιωνίους". Λειτουργούν σαν να ρεζιλεύουν και να αγνοούν την ύπαρξη του οργάνου, και δυστυχώς, ενώ έχουν βοηθήσει το μπάσκετ όσο κανείς με τα χρήματα από τις δύο οικογένειες, ποτέ τους δεν ενδιαφέρθηκαν να ενισχύσουν το μπάσκετ και το πρωτάθλημα, αλλά μόνο τη δική τους παρουσία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Κοιτάνε μόνο τους εαυτούς τους και τη μεταξύ τους κόντρα, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Δεν συμμετέχουν για να λυθούν συνολικά προβλήματα και να δούμε πως θα έρθουν έσοδα».
Μπορεί να αλλάξει αυτό πιστεύετε;
«Εγώ θα προτιμούσα να κάνουμε, κάτι που δεν προϋποθέτει αλλαγή του Νόμου, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού την οποία θεωρώ αστεία υπό τη σημερινή της μορφή, να την αγνοήσουμε, και να κάνουμε ένα πρωτάθλημα με λιγότερες ομάδες. Να αρχίσουμε την ιστορία νωρίτερα φέτος και όχι τελευταία στιγμή και επειδή μιλάω και με προέδρους άλλων ομάδων, θεωρώ πως όλο και περισσότεροι συμφωνούν με αυτή την άποψη. Τώρα εάν δεν γίνει αυτό, θα σκεφτώ τι θα κάνω και ποιο θα είναι το μέλλον μου στο μπάσκετ. Δεν νομίζω πως έχουμε πιάσει πάτο ακόμα ως πρωτάθλημα. Η αναξιοπιστία μας στο εξωτερικό δυστυχώς συνεχίζει να αυξάνεται, κάτι που μας δυσκολεύει πολύ να προσελκύουμε παίκτες στο πρωτάθλημα και μοιραία υποβαθμίζεται το επίπεδο».
Θεωρείτε πως η κρίση κρύβει και ευκαιρίες;
«Ναι, όπως και στο ποδόσφαιρο, υπάρχει μια ευκαιρία, στο να στηριχτεί το μπάσκετ σε μεγαλύτερη παρουσία Ελλήνων παικτών που οι ομάδες τα τελευταία χρόνια μόνο αυτό δεν έκαναν και είχαν 4-6 ξένους τους οποίους έπαιρναν για να σώσουν την παρτίδα και μετά έδιωχναν. Με εξαίρεση τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, οι Έλληνες στις υπόλοιπες ομάδες ήταν κομπάρσοι. Αυτό που πρέπει να κάνουν όλες οι ομάδες λοιπόν είναι να στηριχτούν σε Έλληνες παίκτες και πιστεύω πως πρέπει να προωθηθούν ομάδες της Επαρχίας. Ομάδες όπως το Ρέθυμνο και ο Κολοσσός περισσότερο και η Δράμα και η Καβάλα λιγότερο, είναι καλά παραδείγματα. Να γίνει λοιπόν ένα πρωτάθλημα με περισσότερες ομάδες από την Επαρχία, καθώς εκεί οι ομάδες έχουν και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Να αλλάξουμε και κάποια πράγματα θεσμικά. Ζούμε λες και είμαστε στην εποχή στην εποχή του Χρηματιστηρίου, η νοοτροπία μας δεν έχει αλλάξει ακόμα, δυστυχώς».
Με το ποδόσφαιρο γιατί αποφασίσατε να μην ασχοληθείτε παρά μόνο για ένα μικρό διάστημα;
«Μου το ζήτησε ο Κωνσταντίνος Τσακίρης να το κάνω, ήταν απλό, το ενδιαφέρον ήταν να ενώσω τα τμήματα κάτω από μια κοινή μετοχική σύνθεση, να αυξήσουμε τα έσοδα και να μειωθούν τα έξοδα, όπως γίνεται στην Ισπανία για παράδειγμα. Γιατί δηλαδή να υπάρχουν δύο λογιστήρια και όχι ένα; Ο σκοπός μου ήταν να μπουν δύο εταιρίες, κάτω από κοινή σκέπη, έτσι έπρεπε να γίνει στον Πανιώνιο, ο οποίος ναι μεν είναι μια ομάδα που προσελκύει Πανελλαδικό ενδιαφέρον, αλλά έχει περιορισμένο κοινό, σε σχέση με τους Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Θα ήταν σωτήριο να είμαστε κάτω από μια οροφή, και αυτό δεν αποκλείεται να γίνει στο μέλλον».
Με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τι έχετε στο μυαλό σας να κάνετε; Γιατί αν χρειαστεί η ΑΜΚ, τα λεφτά που απαιτούνται, μόνο λίγα δεν είναι.
«Δυστυχώς τον έναν χρόνο που έφυγα, ενώ μέχρι τότε η ομάδα ήταν από άποψη κεφαλαίου μια χαρά, εκείνη τη χρονιά, δημιουργήθηκε έλλειμμα, δημιούργησε αρνητικά κεφάλαια και τώρα χρειάζεται ΑΜΚ. Δεν έχει βρεθεί η φόρμουλα, παρότι οι υπόλοιπες ομάδες είναι σε χειρότερη μοίρα σε σχέση με εμάς, εγώ έχω ζητήσει με εκείνη την διοίκηση να μιλήσουμε για να τα βρούμε και να δούμε ποια είναι η καλύτερη λύση. Είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν πετάω στα σύννεφα, θέλω να είμαι ρεαλιστής».
Το άλλο θέμα που «καίει» τους φίλους του Πανιωνίου, είναι το γηπεδικό. Τι γίνεται τελικά με αυτό το θέμα; Θα αποκτήσει νέο γήπεδο ο Πανιώνιος;
«Δεν υπάρχει τίποτα αναφορικά με αυτό το θέμα. Είναι αστεία πράγματα αυτά. Όταν η χώρα βρίσκεται σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, ακόμα και να μου τα δίνανε τα λεφτά, που δεν θα τα δώσει κανείς, δεν θα τα έπαιρνα. Και δεν πρέπει να προχωρήσει, ας δοθούν τα λεφτά στα Ταμεία που τα έχουν ανάγκη. Γήπεδο γιοκ λοιπόν, τα λεφτά στα ταμεία και όπου υπάρχει ανάγκη».
Και αν η ομάδα αγωνιστεί τη νέα σεζόν στην Ευρώπη, τι θα κάνετε; Θα αλλάξετε πάλι έδρα;
«Αν παίξουμε Ευρώπη, θα κοιτάξουμε να βρούμε άλλη στέγη, δεν ξέρω τι θα γίνει, για το Eurocup, δεν αποκλείεται να μπορούμε να αγωνιστούμε στη Νέα Σμύρνη για το Eurocup, αλλά για Ευρωλίγκα αποκλείεται».
Ας επιστρέψουμε λίγο στο θέμα του ΕΣΑΚΕ. Φαίνεται πως έχετε πολλά παράπονα από το πώς λειτουργεί, έτσι δεν είναι;
«Έχω πάει αρκετές φορές στον ΕΣΑΚΕ τελευταία, δυστυχώς οι περισσότερες ομάδες αντιπροσωπεύονται από σωστούς ανθρώπους και επιτροπές σωτηρίας, αλλά που δυστυχώς, όπως ανέφερα και πριν, δεν λειτουργεί ως πραγματικός ΕΣΑΚΕ. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή εκεί. Να υπάρχει στενή συνεργασία με την ΕΟΚ. Αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή είναι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Εάν αποφασίσουν οι δύο οικογένειες να μείνουν στο μπάσκετ, τότε θα γίνει προσπάθεια να τους προσελκύσουμε και να δούμε πως θα κινηθούμε. Είμαι σε επαφή και με προέδρους άλλων ομάδων για να δούμε πως ακριβώς θα πορευτούμε».
Με την δομή της ΚΕΔ, είστε ικανοποιημένος;
«Δεν ασχολούμαι με την ΚΕΔ, εγώ δεν νιώθω ότι οι διαιτητές επηρεάζουν αποτελέσματα τελευταία, όπως επηρέαζαν στο παρελθόν, αλλά από την άλλη δεν νιώθω πως βελτιώνεται το επίπεδο των διαιτητών. Υπάρχει έλλειμμα εκπαίδευσης και θα ήθελα από τον κ. Ρήγα, ο οποίος είναι αρμόδιος σε αυτό το κομμάτι, να κάνει περισσότερα σε αυτόν τον τομέα. Υπάρχει βελτίωση, αλλά ακόμη έχουμε δρόμο».
Ποιο θεωρείτε ως ιδανικό μοντέλο πρωταθλήματος ώστε να το ακολουθήσουμε και να αρχίσει πάλι το ελληνικό μπάσκετ να παίρνει ανοδική πορεία;
«Εγώ θεωρώ πως πρέπει να ακολουθήσουμε είτε το γερμανικό, είτε το γαλλικό μοντέλο. Δηλαδή ένα πρωτάθλημα με έμφαση στην επαρχία ενώ θα ρίξουμε μεγάλη βάση στα οικονομικά. Επίσης θεωρώ πως χρειάζεται ως Ελλάδα να έχουμε ένα πρωτάθλημα με λιγότερες ομάδες. Θα υπάρχουν δηλαδή οικονομικά κριτήρια για να αγωνιστεί μια ομάδα στο πρωτάθλημα. Η αρχή θα γίνει με σφικτό έλεγχο των μπάτζετ και 8-10 ομάδες το πολύ. Ίσως να υπάρχουν και δύο Wild Cards και ας τις παίρνουν και ομάδες από την Α2. Αυτό που γίνεται σήμερα, με τις περισσότερες ομάδες να κουβαλάνε απίθανα χρέη από το παρελθόν και στην ουσία γίνεται μια διαρκής αλλοίωση του πρωταθλήματος, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χαίρομαι που άκουσα τον Πρέλεβιτς και τον Γαλατσόπουλο να λένε πως τους νοιάζει πρώτα να φτιάξουν τα οικονομικά του ΠΑΟΚ και μετά τα αγωνιστικά. Έτσι πρέπει να λειτουργήσουν όλοι κατά τη γνώμη μου».
Καθαρά αγωνιστικά, είστε ευχαριστημένος από τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας;
«Πέρσι είχαμε αρκετές ατυχίες, η ομάδα δεν ήταν τόσο δεμένη και δεν τα καταφέραμε. Βέβαια από την τρίτη θέση απείχαμε δύο νίκες, αλλά δεν τα καταφέραμε. Φέτος, αρχίσαμε καλά, αλλά τελευταία μια σειρά από ατυχίες και τραυματισμούς έφεραν κάποια άσχημα αποτελέσματα. Τώρα, όμως, με την προσθήκη του Μπόισα, θεωρώ πως θα ισχυροποιηθούμε ακόμη περισσότερο γιατί η ομάδα έχει μεγάλο ρόστερ. Εκτιμώ πως εάν είχαμε τον Μπατή, θα είχαμε καλύτερη τύχη με τον ΑΓΟΡ και με τον Ολυμπιακό. Είμαι ευχαριστημένος από την προσπάθεια που καταβάλουν όλοι στην ομάδα και νομίζω πως βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου